Οστεοχόνδρωμα (Εξόστωση)

Οστεοχόνδρωμα (Εξόστωση) / Osteochondroma

 

Γενικά

Το οστεοχόνδρωμα λέγεται αλλιώς και εξόστωση. Είναι ένας καλοήθης οστεοχόνδρινος όγκος. Αποτελείται από μια οστική βάση η οποία βρίσκεται σε επαφή κι επικοινωνία με το οστό στο οποίο αναπτύσσεται η οποία καλύπτεται από χόνδρινο ιστό. Έχει αυλό και επικοινωνεί με το οστούν (κόκκαλο) στο οποίο βρίσκεται. Τα οστεοχονδρώματα (εξοστώσεις) μπορούν να είναι μονήρη (μεμονωμένα / solitary osteocartilage osteochondromas) τα οποία αποτελούν και την πλειονότητα ή πολλαπλά συνήθως στο πλαίσιο της κληρονομικής νόσου των πολλαπλών οστεοχονδρωμάτων που είναι σπάνιο. Είναι ο συχνότερος καλοήθης όγκος των οστών με ποσοστό γύρω στο 3% του γενικού πληθυσμού, πάνω από το 30% όλων των καλοηθών όγκων και κοντά στο 10% όλων των οστικών όγκων.

Τύποι: 
  • Με ευρεία βάση (πλατυβασικά)
  • Με μίσχο
  • Ανθοκραμβοειδή (σαν κουνουπίδι ή μπρόκολο)

Αιτιολογία: Αναπτύσσεται συνήθως από υπολειμματικά υποπεριοστικά κύτταρα του αυξητικού χόνδρου τα οποία εγκλωβίζονται κατά την ανάπτυξη και συνεχίζουν να αναπτύσσονται ανεξάρτητα. Στα πολλαπλά υπάρχει κληρονομική προδιάθεση και γονιδιακή συσχέτιση.

Εντόπιση:

Συνήθως στα μακρά οστά. Ενώ συνήθως ξεκινάει στα άκρα του οστού (μεταφύσεις) με την ανάπτυξη μετακινούνται προς το κέντρο (διάφυση) του οστού. Μπορεί όμως να εμφανιστεί στην ωμοπλάτη και στα λαγόνια οστά (λεκάνη).

Διάγνωση – Συμπτώματα:

Η εξόστωση (οστεοχόνδρωμα) συνήθως εμφανίζεται ως ανώδυνη διόγκωση. Τα προβλήματα που δημιουργεί είναι κυρίως αισθητικά. Οι γονείς απευθύνονται στο γιατρό φοβούμενοι για κάποιο όγκο (κακοήθεια) που αναπτύσσεται στο παιδί τους. Η ηλικία διάγνωσης κυμαίνεται μεταξύ 6-20 ετών. Σπάνια μπορεί να πιέζει κάποιο περιφερικό νεύρο με την ανάλογη συμπτωματολογία (πόνος, μούδιασμα, διαταραχή κίνησης). Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει κι όταν αναπτύσσεται κοντά σε αρθρώσεις. Για τη διάγνωση αλλά και για τη θεραπεία απαιτείται:
• Ψηφιακή ακτινογραφία σε 2 επίπεδα
• Αξονική τομογραφία με τρισδιάστατη απεικόνιση
• Μαγνητική τομογραφία για την απεικόνιση της χόνδρινης επικάλυψης που δεν φαίνεται με τις 2 παραπάνω εξετάσεις.
Η βιοψία δεν είναι απαραίτητη. Για παθολογοανατομικό έλεγχο στέλνεται όμως το χειρουργικό παρασκεύασμα, μετά την εκτομή, για επιβεβαίωση της προεγχειρητικής διάγνωσης.

Θεραπεία – Πρόγνωση:

Η πλήρης χειρουργική αφαίρεση είναι η θεραπεία εκλογής. Εφαρμόζεται η οριακή εκτομή δηλαδή η πλήρης αφαίρεση en block του όγκου στα όρια του. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνεται λεπτομερές – ψηφιακό αν είναι δυνατόν – προεγχειρητικό πλάνο. Ανεπαρκείς εκτομές οδηγούν σε υποτροπές του όγκου. Αυτές αυξάνουν το ποσοστό εξαλλαγής σε κακοήθη όγκο, δηλαδή σε δευτεροπαθές περιφερικό χονδροσάρκωμα που φυσιολογικά είναι κοντά στο 1%.

Για κάθε περεταίρω απορία ή διευκρίνηση μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το TSANIDIS ORTHOPAEDIC CENTER

Οστεοχόνδρωμα με μίσχο

Οστεοχόνδρωμα (εξόστωση) περιφερικού μηριαίου ΔΕ με ανασήκωση του δέρματος στην έσω επιφάνεια του γόνατος.

Οστεοχονδρώματα (εξοστώσεις) και στα 2 περιφερικά μηριαία. Απεικόνιση σε 3D CT (αξονική τομογραφία)

Οστεοχόνδρωμα (εξόστωση), διεγχειρητικά